miercuri, 26 mai 2010

Ultimul Culianu, un nou volum de Horia-Roman Patapievici



Ultimul Culianu de Horia-Roman Patapievici a aparut de curand la Editura Humanitas.

Rod al unor cercetari asidue dedicate "descifrarii unei gandiri exceptional de ingenioase", volumul reprezinta un studiu ce arunca o noua lumina asupra operei lui Ioan Petru Culianu.

"Aparitia lui Culianu printre noi a fost un miracol; parea ca exemplul sau ne poate face mai buni, mai profunzi, mai indrazneti, mai temeinici. Disparitia sa a fost o catastrofa; fara emulatia starnita de extraordinara sa reusita, am redevenit ce eram, si chiar mai putin decat atat.“

"Totul sta, la ultimul Culianu, sub semnul iminentei. Iminente sunt termenele, urgente sunt teoriile. Trebuie sa admitem ca, pentru ultimul Culianu, ritmul elaborarii devenise vertiginos, fara masura comuna cu posibilitatile omenesti normale. Dintr-un autor inzestrat, el devenise un creator neverosimil de inzestrat. Potrivit conjecturii centrale a cartii mele, acest ritm nu a fost datorat vreunor pretinse arderi premonitorii, de artist damnat, ci urgentei la care il soma convingerea sa ultimativa ca principiul cognitiv in posesia caruia intrase este universal si, intr-un sens care nu se lasa usor lamurit, reprezinta absolutul. Nu bluffa si nu se iluziona. Trecuse dincolo: ii depasise deja pe toti. Sa ne amintim ca acest tip de urgenta este propriu oricarui creator care, ajuns «dincolo» de datele propriei sale creatii implinite, strabate accelerat intervalul dintre cenzura care il predestineaza si cezura transcendenta care il amuteste. Spirala vertiginoasa in care creativitatea sa intrase (patru carti intr-un an si jumatate, alte doua lasate in urma intr-un an) sta martor nelinistitor pentru paradigma pe care am numit-o «ultima creatie». Ultimul Culianu fusese confiscat in consecintele incalculabile ale propriei sale revelatii, care i-a despicat viata."
Horia-Roman PATAPIEVICI

ISBN 978-973-50-2703-2
Pret: 32 lei

Niciun comentariu: