joi, 13 mai 2010

Apropierea Marin Mălaicu-Hondrari - comunicat de presa Editura Polirom




• Marin Mălaicu-Hondrari a mai publicat Cartea tuturor intenţiilor (Cartea Românească, 2008).

• Apropierea, un roman de dragoste în care autorul cultivă arta suspansului, a apărut la editura Cartea Românească, în colecţia Proză.

• „Nu te poţi deprinde cu scrisul. Dacă ieri ai scris o pagină grozavă, nimeni şi nimic nu te poate asigura că mâine se va întîmpla la fel. Aştept eu prea multe lucruri extraordinare? Da, da; şi asta numai gândindu-mă că nu încetez a crede într-o iubire fără sfîrşit, în vis şi în poezie. Aşa cum nu încetez a a crede în autor-carte-cititor, acest triunghi amoros de o tensiune aproape insuportabilă.” (Marin Mălaicu-Hondrari)


Apropierea va mai fi lansată la Timişoara (joi, 27 mai) şi la Bucucureşti, în cadrul Tîrgului Alternativ de Carte (29 mai), precum şi la Bookfest (12 iunie).

Apropierea este punctul de intersecţie în care biografiile a trei prieteni se transformă din realitate în ficţiune. Pe alocuri recognoscibile, personajele scapă întruna din mîna cititorului, modificîndu-şi traseele şi profilul. Se camuflează cu abilitate. Cînd firele par unite, o bruscă răsturnare de situaţie schimbă radical perspectiva. Alte drumuri, alte roluri, alte poveşti trec în prim-plan.

„Poet în fibra lui intimă, dar – ca atâţia poeţi buni – atras irezistibil de roman, Marin Mălaicu-Hondrari este un spirit cultivat, puternic interiorizat. Discursul său „alb“, de un rafinament aproape auster, are o discretă, dar autentică nobleţe, iar nevoia de echilibru „clasic“ merge mână în mână cu fascinaţia „coborârilor în Infern“. Marele său atu, pe care cred că va şti să-l exploateze până la capăt, este forţa interioară, dublată de o capacitate neobişnuită de esenţializare a experienţelor-limită.” (Paul Cernat)

„Pentru Marin Mălaicu-Hondrari, ca şi pentru Mircea Cărtărescu, scrisul constituie actul existenţial cel mai profund, iar viaţa ţâşneşte din grafemele şi biografemele cărţii. Literatura include, absoarbe, integrează – şi devine – Totul. Aş spune că restul nu mai contează, dacă ar mai exista vreun rest...” (Daniel Cristea-Enache)

Marin Mălaicu-Hondrari ( n. 29 ianuarie 1971) a debutat cu volumul de versuri Zborul femeii pe deasupra bărbatului, Editura Eikon, 2004. Cartea a obţinut Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj. În anul 2006, publică romanul Cartea tuturor intenţiilor, Editura Vinea, ediţia a II-a, Editura Cartea Românească, 2008. Este prezent în antologiile de poezie Camera şi La Neagra. Traduce poezie din limba spaniolă: Alejandra Pizarnik, Roberto Bolaño, Nicanor Parra.

Niciun comentariu: